Believe in destiny!

Friday, 27 July 2012

Jodoh pasti ada......

assalam readers,

Salam 7 Ramadhan. Semoga segala ibadah kita diterima oleh Allah Ta'ala...insya Allah.

Sayu rasa di hati ini mengenangkan satu perkara... tapi.... apa yang menjadi sayu itu tidak dapat didedahkan lagi buat masa kini kerana bimbang luahan hati bakal dimanipulasi oleh insan-insan 'terlebih' prihatin hingga mengundang kontroversi dan kelak menjadi bencana dalam diri.

Jejari ku merasa terpanggil untuk berkongsi permasalahan seorang sahabat baik yang begitu dekat di hati meski jauh di mata. Tatkala menerima pesanan ringkas melalui aplikasi di telefon pintarku semalam, jauh di sudut hatiku merasakan betapa tabahnya hatimu wahai sahabat...

Sahabat : Salam Mubarak to u and family dear.
Me : Apa khabar _________?, lama tak dengar cerita.
Sahabat : Alhamdulillah, penat. Baru balik dari umrah. Masa di sana kite teringat kat awak.
Me : Bestnyaaa... Gi ngan sape? Tahu kirim doa.
Sahabat : Kite dah doakan tuk Olin sekeluarga... g ngan mak ayah.
Me : Alhamdulillah. Mekaseh.
Sahabat : Olin pun doakan kite dpt temu jodoh k.
Me : Mesti. Mcamana skrang? Ada sesape?
Sahabat : Camni je la..... sorang2... hrp doa kita dimakbulkan... kite dpt sambut posa kat sne tau.. alhamdullillah rezeki.
Me: Tuh laa... mesti best.. herm... sengsorang ye................................. pasti Allah janji yg paling baik.
Sahabat : insya Allah..... or mungkin jodoh kite tunggu di syurga.. kita xtau kan...tp, mak makin x sehat... ayah pun... :-(... sedih gak bila tgk dieorg sedih..
Me : Ye ke???? Mak sakit apa?? Ayah?????
Sahabat : Antibodi x kuat... makin lemah ingatan.. makin x de tenaga..
Me : Masya Allah... Banyakkan berdoa ____________________, lagi-lagi di bulan mulia ini. Doa anak terus sampai ke Allah, untuk ibu bapanya.
Sahabat : Insya Allah Olin.

Sahabat, kau antara yang terbaik pernah ku miliki. Aku yakin dan pasti, ujian jodoh yang Allah berikan padamu terlalu banyak hikmahnya. Walau di mana jua kau berada kini, doaku sentiasa ada buatmu. Namun, ku tahu resam manusia... yg bujang, inginkan jodoh, dah berjodoh, inginkan anak, sudah ada anak , bila nak tambah lagi... dan lagi... dan lagi... dan lagi......

Yakinlah , jodoh, maut, rezeki dan bala sudah siap tertulis di Luh Mahfuz sana... hanya bila, bagaimana, di mana sahaja berada di tanganNya... jgn pernah berputus harapan, bergantungan lebih dari sepenuhnya pada Allah kerana Dia tahu apa akan jadi pada masa hadapan, meski kita rasakan baik, belum tentu masa depan juga sempurna.... Doaku sentiasa mengiringi sahabat-sahabat di luar sana agar terus berada di bawah hidayahNya dan memperoleh segala yang dihajati selama mana diri kalian berada di landasan yang benar dan bertaqwa kepada Illahi..... Wallahualam...

p/s : Buat sahabat sekolahku Ismas Isurizazly dan Ayuniza, be tough, be strong, terus berdoa pada Allah, semoga baby kuat dan dapat membesar seperti anak-anak yang lain, insya Allah.

Tuesday, 24 July 2012

black hawk down

salam ramadhan readers,

2:12am......

just finished watching black hawk down @channel berbayar Astro.

terpanggil untuk mencoretkan sesuatu:

1)perlukah tentera amerika masuk campur urusan perang saudara di Mogadishu? (they claimed, somalian militan had killed thousand civillians).

2)adakah benar tentera amerika nak berperang atau keputusan diambil oleh pemimpin
meraka yang ingin menonjolkan amerika ialah pengaman dunia?

3)Jeneral Aidid's words are reasonable. Even he was dead, their peoples, their cultures, their spirits, their minds were remain the same.... negotiotian through war.

4)pakistan-muslim, somalia-muslim=neighbour but........ really sad....

5)19 american soldiers dead, thousand somalian dead = muslim terorrists.

I feel bad for those who are dead, both side..... it will be better if there's NO Wars at all....

Thursday, 19 July 2012

What age should I let my daughter starts dating???

assalam readers,

WOW! should be the first impression once u read my entry title today... 

OMG! OMG!

am I so advanced? am I so excited to have son-in-law? am I too ambitious??

NO-NO-NO

actually I opened my email today and find this related article inside my inbox. after read 25 comments from mommies with daughters, I am smiling. Down deep inside my heart, I said,

"One fine day, my little daughter AYA SOFYA will be no more longer my cutest,chubby and small girl. Instead, she will growing up being a teenage girl, mingles with friends with different genders and slowly has her own thought about 'having an affair'."

First and foremost, as a Muslim believers, since my daughter open her eyes and see ALLAH's world, I have started Doa to Him, do protect my daughter from all harmness and bad things all the times. Till today, the Doa remain the same.

Now, I phsyically still have power to control my daughter. One day, I hope, the Mom's Doa will be the weapon to protect my daughter's dignity and pride.

I always remind myself and my husband, if we want to do anything sinful related to others dignity and pride, if we do not afraid of ALLAH anymore, please think about our daughter... what we did today, if it is not get back to us, surely, our decendents will be effected. Can they survived on that day??? We don't know.... so, rethink before we act.

"Aya... mama has done mistakes previously, may all the punishments being rewarded by Allah to me, not to you..."


"Oh Allah, please provide safety to all our daughters and let them growing up as a solehah kids till the ends... aminn Ya Rabbal A'lamin"

p/s : I seek for a forgiveness from head to toe, from zahir and batin and may this coming Ramadhan will strengthen our Iman to Allah the Creator.... Wallahualam...."

Wednesday, 4 July 2012

Fizikal???? AAK???

assalam readers,

lama sungguh saya tak update blog ni. Bulan JUN 2012 adalah bulan yang sangat menguji minda, fizikal dan mental saya. Alhamdulillah, Bulan itu sudah berlalu. Kini kita sudah memasuki bulan baru dan tak lama lagi akan memasuki bulan mulia, bulan Ramadhan. semoga kita semua dipanjangkan usia untuk terus beribadat kepada ALLAH Ta'ala.

Tahniah buat beberapa sahabat baik saya yang telah selamat melahirkan cahaya mata baru, Faizahrahmat, Halimatul Hanim dan Kak Mashitah Ghazali. Semoga anak-anak ini membesar menjadi anak yang soleh dan solehah, aminn....

Sama ada anda dilahirkan gemuk, gelap, tak cantik, tak sempurna ;

ATAU Sekarang

Penampilan anda tidak sempurna =  
BUKAN BERAKHIRNYA SEBUAH KEHIDUPAN

Jauh dalam hati saya ada rasa sedikit kesal kerana ramai di kalangan masyarakat di luar sana memandang rendah pada individu-individu yang tidak nampak sempurna di mata mereka. Saya sendiri tergolong dalam golongan yang tak cantik dan tak sempurna. Tapi... ada saya kesah!!!!

Saya pernah gemuk, disuruh untuk cermin diri sendiri dulu sebelum nak suka pada orang. Sampai tahap macam tuh sekali kan... (masih ingat siapa yang cakap tu).

Kemudian saya pernah kurus dan dah beranak pinak gemuk semula. Apa saya perasan, gemuk pun org mengata, kurus pun org mengata. Itu lah orang.

TAPI.... sekali lagik.. ADA AKU KESAH! (hah... dah macam Azwan Ali kata kau!).

Saya cuma pegang satu perkara, orang yang rasa diri dia sempurna, cantik, kurus, putih, tak semestinya dia bagus. Dan org yang gemuk, gelap, tak sempurna ada kalanya 100 kali lebih bagus dari golongan yang rasa diri mereka sempurna.

Saya pernah rasa dihina even skarang pun masih ada yang mengutuk, dan pernah juga berada pada tahap yang sempurna, jadinya, tak ada apa nak dibanggakan sangat pun pada kecantikan sementara. Apa yang penting, apa sumbangan kita pada Allah, pada Rasul, pada ibu bapa, pada orang? Harta benda kita carik hasil usaha kita. Kalau takat bergantungan dengan sesiapa, apa lah sangat nak diriakkan. Dan jgn terlalu yakin, hari ini anda mengata keburukan orang sama ada secara nyata, maya atau tersembunyi, apa yang anda kata tentang orang itu tidak balik semula kepada anda. Renung-renungkan dan selamat bersantai! Tapi saya tetap berusaha untuk mengurangkan kegemukan (saya sedang buat apa yg saya patut buat, NO more promotion for any products or services okay)... sebab utama saya nak sihat, boleh beribadat pada Allah, dapat membesarkan anak-anak saya dan untuk...  eh,  BUKAN untuk mengata orang lain yang gemuk pulak... :-)

Pada saya, dalam usia yang semakin meningkat, fizikal seseorang bukan lah satu isu yang perlu diejek atau dikata. Andai ia berlaku, ternyatalah minda individu itu masih berada di takuk lama dan menyerlahkan sisi ketidakmatangannya. Wallahualam.....


 p/s : Mama Ecah, Zetty Blogger, Cheese Yana and Blue Rose, me still owe you guys... will settled it ASAP.