Believe in destiny!

Monday, 9 September 2013

Siakap Senohong Gelama Ikan Duri

Assalam pembaca,

Kisah di satu petang......


Seorang Hamba Allah menyerahkan nota RM50 pada pelayan restoran untuk membayar bil di atas. Selang beberapa minit, wang lebih dikembalikan. Hamba Allah berkenaan menganbil dan mengira jumlah wangnya. Didapati wang yang diberi berjumlah RM59.30.

Apakah yang perlu dibuat oleh Hamba Allah berkenaan???

A) Ambil saja dan terus berlalu
B) Meninggalkan RM9.30 dan ambil yang selebihnya lantas berlalu
C) Memanggil pelayan berkenaan dan nyatakan kesilapan beliau, ambil baki yang selayaknya dan berlalu

Pernahkah anda berdepan dengan situasi begini? Kalau anda berada di tempat Hamba Allah berkenaan, apakah agaknya reaksi anda???

Kalau saya???? 

(Saya tanya anda, anda tanya saya pula... herm... takpe, saya jawab lah :-)).

Dalam situasi sebegini, apakah faktor yang mendorong anda untuk mengambil tindakan berikutnya? Apakah yang menjadi pegangan anda?

Dalam keadaan anda makan berseorangan, belum ramai pelanggan di dalam restoran berkenaan serta pelayan juga tidak sedar yang dia telah melakukan kesilapan.

Maka, apa yang lebih besar dari segala hal yang ada di persekitaran anda haruslah menjadi KEUTAMAAN. Meski tiada pelanggan yang nampak, pelayan juga tidak sedar akan kealpaan dia.... TAPI..... sesungguhnya ada yang memerhatikan anda!

Ingatlah wahai pembaca, tak silap pepatah orang-orang lama. 
"Siakap senohong gelama ikan duri, bercakap bohong lama-lama jadi pencuri."
Andai anda yakin ada yang memerhati, anda akan sedar, anda telah melakukan kesilapan sekiranya anda memilih jawapan A atau B. Begitu juga dalam hal-hal lain terutama dalam urusan kewangan dalam kehidupan kita.......

Notakaki :  Cantik rupanya ikan senohong ni. First time saya tengok. Namun, kenapa nama ikan ini juga dikaitkan dengan bercakap bohong dan mencuri???? Pasti ada sesuatu yang tersirat... Wallahualam....


Saturday, 7 September 2013

Sarawak.... Tugasan + Terapi

Assalamualaikum Pembaca,

Pejam celik dah bulan September kita. Bulan ni saya pulun memperbetulkan thesis untuk saya submit pada SV. Doakan segala urusan saya dipermudahkan. Berhenti seketika untuk tugasan membentangkan kertas kerja dan terapi minda....


CHECKLISTS:

1) Tiket Belon - SETTLED
2) Hotel - SETTLED
3) Kereta - SETTLED
4) Slides - 1/2 WAY
5)Luggage - NOT YET
5) Passport - SETTLED
6) Registration Fees - SETTLED
7) Journey Schedule - NOT YET
8) Pocket Money - WAITING...... :-D

Notakaki : Kehidupan ada pasang surut, hari ini kita senang, esok belum tentu. Hari ini kita ada mak dan ayah, esok jua belum pasti. Hargai ahli keluarga sementara jasad masih bernyawa...

Tuesday, 20 August 2013

Princess Sofia the First n Ben10 idea of ADAMAYA Birthday Celebration

Alhamdulillah, Salam Eid to all readers,

Last 16th August 2013 was Adam Iman 5th Birthday. This was the second time Mama combined Abang and Kakak Birthday together. Aya Sofya was last 28th May. Try my best to fulfill both of my kiddos so called 'imagination', here come 'simple' and 'cheap' Princess Sofia and Ben10 Birthday Party. Thank You to all family members and guests. Enjoice!



















Footnote : Oh Allah, grant Rozailin Rahman with all energy to correct her thesis ASAP, Aminnnn..


Monday, 15 July 2013

Resipi Puding Roti Bakar bersama Sos Vanilla

Assalam pembaca,

Alhamdulillah, ada rezeki lebih sedikit, saya dapat membeli 'oven' comeyy-comeyy harga RM70 (offer dari Giant). Hari ini perasmiannya saya buat "puding roti bakar bersama sos vanilla"

Taraaaaa.....

Fresh dalam Oven

Dulang Love - Without 'Badam' for kiddos

Dulang Rectangular - With 'Badam' for adults

Sos Vanilla

Mari kita kongsi resipi yang telah saya 'improvised' untuk hidangan 3 dewasa 2 kanak-kanak :-

Puding Roti :-

6 keping roti Gardenia Butterscoth
500 ml fresh milk
Sedikit gula (ikut citarasa)
Secubit garam
1 biji telur
Sedikit badam

Panaskan 'oven' ke suhu 170 darjah

Cara-cara :-
1. Sangaikan badam di dalam kuali dengan api yang paling kecil kemudian simpan dalam tupperware
2. Koyak-koyakkan roti
3. Masukkan dalam bekas
4. Masukkan fresh milk dan kacau perlahan-lahan
5. Masukkan gula dan garam kacau perlahan-lahan
6. Masukkan telur dan kacau perlahan-lahan
7. Masukkan semua adunan ke dalam loyang
8. Taburkan badam secara rawak di atas adunan yang telah dimasukkan ke dalam loyang
9. Bakar pada suhu 170 darjah dan anggaran masa 40-50 minit

Sos Vanilla :-
450 ml fresh milk
50 ml susu tin cair
3 sudu gula
Sedikit esen vanilla
1 sudu tepung kastard
Sedikit air panas

Cara-cara :-
1. Tuangkan fresh milk ke dalam periuk
2. Masukkan susu cair
3. Masukkan gula
4. Tunggu hingga mendidih
5. Di dalam satu bekas lain, masukkan tepung kastard dengan air panas, gaul hingga rata
6. Setelah bahan dalam periuk mendidih, matikan api
7. Masukkan esen vanilla
8. Masukkan tepung kstard yang telah dicairkan dalam air panas tadi
9. Kacau perlahan lahan
10. Tunggu hingga sejuk
11. Masukkan dalam peti ais

Nanti, potong bahagian puding roti, kemudian sira kan sos vanilla ke atasnya. Tiada gambar sebab posting ni dibuat sebelum waktu berbuka... kalau dah potong kena terus makan :-D.

Semoga ilmu yang disampaikan memberi manfaat pada pembaca di luar sana.

Notakaki : Homestay Teratak-Kecil-Adamaya di Bandar Seri Putra fully booked till July 2014. Thank You Allah....


Thursday, 4 July 2013

Merangka Belanjawan Perjalanan

Assalamualaikum Pembaca,

Sempena Ramadhan yang bakal menjelang, saya menyusun semua jari memohon ampun dan maaf atas segala salah dan silap saya kepada anda semua. Semoga Ramadhan kali ini dapat kita hayati dengan penuh nikmat dan hikmah serta segala ibadah dan amalan kita diterima ALLAH, insya ALLAH.

Sejak minggu lepas saya sudah melakukan kajian tentang bajet perjalanan saya dari rumah ke tempat kerja. Di bawah ini adalah hasilnya :-
 

Pilihan manakah yang tepat????


Notakaki : Ya ALLAH, luaskan rezeki Olin dan pembaca-pembaca blog dia seluas-luasnya... Aminnnnnnnn

Friday, 14 June 2013

Anak prempuan seorang - Masya Allah.....

Assalam pembaca,

Lama saya tidak mencoret sesuatu yang boleh membuka minda untuk dikongsi bersama. Komitmen pelajaran meletakkan blog saya bukan sebagai keutamaan. Saya baru habis menjalani mini-viva di peringkat jabatan. Saya punya 3-4 bulan tempoh untuk hantar thesis sblm memulakan semula kerjaya sebagai Pensyarah.

Sejak dua menjak ini, emosi saya sering terganggu tatkala melihat senario yang berlaku di keliling kita. Melihat pada tumbesaran anak perempuan saya, terasa peristiwa 30 tahun dahulu berputar semula. Masyarakat melabelkan, menjaga anak perempuan seorang lebih payah dari lembu sekandang. Di mana kepayahan sebenarnya? Masya Allah..... saya dapat rasakan betapa sukarnya Arwah Mak saya dan abah membesarkan saya. Setiap keperluan saya dipenuhi, saya ditatang bagai minyak yang penuh sehinggakan Arwah Mak jadi risau seandainya 1 hari, saya bakal mengecewakan keluarga.

Masa berlalu dan berkat percampuran dengan kawan yang betul, dibimbing oleh ustaz dan ustazah yang layak, memilih persekitaran yang sihat untuk menjalani kehidupan, saya membina jatidiri untuk menjadi anak, isteri, mama, muslimah yang menghormati orang tua, berbudi bahasa, menjaga maruah diri dan meletakkan agama sebagai asas hidup.

Sayangnya... tidak semua anak di luar sana menghargai kehadiran ibubapa dan ahli keluarga mereka. Ramai yang terus dibelenggu rasa bangga diri dengan apa jua kelebihan yang ada. Rupa paras, harta dunia hatta pangkat dan darjat yang jika disalahguna, kelak memakan diri. Yang lebih menyedihkan, tiada langsung ciri-ciri tersebut namun masih membelakangkan agama, ibubapa dan keluarga. Ini sungguh mengecewakan...

Adik-adik, anak-anak.... Walau seburuk mana pun ibu dan bapa kita, tiada berdosa seandainya anak-anak mengalah memaafkan kekhilafan ibu dan bapa... tidak akan berkurang keberkatan hidup seandainya anak-anak datang bersalaman dan tunduk hormat pada ibu dan bapa.... ruang dan peluang yang ada rugi jika disia-siakan...

Kehidupan ibarat roda... hari ini kita berada di atas, tidak selamanya kita berada di situ... sudah bersediakah kita berhadapan dengan kegagalan? sudah bersediakan kita menghadapi kehancuran??
Tergurisnya hati ibu dan bapa tanpa sengaja apatah lagi disengajakan, dimanakah level kita sebagai anak?

Ibu bapa.... harta bukan segala-galanya.... kasih sayang yang ikhlas lebih bertahan lama dari mahligai dan singgahsana....

Kembalilah kepada Allah.... semoga semua memperoleh barakah.... Wallahualam....

Notakaki : Anak lelaki zaman sekarang juga mencabar minda dan fizikal ibu bapa untuk membesarkan mereka. Here comes, the power of Moms' Doa!

Monday, 20 May 2013

Ada sesiapa berani tanya saya warganegara ke tak?? ;-)

Thursday, 18 April 2013

"Bersama Membanteras Buli di Sekolah"

Assalam pembaca,

Adakah ibubapa sekarang terlalu 'protective' atau tidak mahu musibah yang melanda pelajar-pelajar sebelum ini terkena pada anak kita sendiri? Dalam erti kata lain, kalau dah jadi teruk baru ingin ambil tindakan, siapa yang hendak disalahkan?????

Saya menerima satu panggilan telefon dari seorang yang amat saya hormati petang tadi. 'Beliau' menceritakan tragedi yang menimpa anaknya dibuli di sebuah sekolah berprestij tinggi sedang pembuli dan anaknya baru sahaja Darjah 3. Ironinya, minggu ini 2 kali anak saya pulang dari tadika dengan muka punya kesan cakaran yang sedikit mencalarkan rasa hati saya sebagai penjaga.

Setelah berbincang secara ilmiah dan profesional dengan 'beliau', saya disarankan agar membuat surat bertulis sebagai simpanan dan rujukan bagi mengelakkan berlaku perkara-perkara yang tidak diingini pada masa akan datang.

Apa yang saya risaukan sekiranya anak saya yang mencetuskan situasi pergaduhan di sekolah. Adalah amat penting saya mendapat maklum balas yang benar dan tepat dari pendidik di tempat anak saya belajar agar saya boleh bertindak awal menangani masalah yang timbul. Sebaliknya juga, andai anak saya adalah mangsa keadaan, hal ini harus ditangani dengan cara yang selayaknya.

Meski nampak remeh, tak salah kalau sedari awal kita berhati-hati. Seolah satu fenomena sekarang kes buli menjadi-jadi di luar sana. Ibu bapa juga perlu memainkan peranan, bukan meletakkan 100% tanggungjawab kepada pihak sekolah.

Mudah-mudahan anak-anak kita dilindungi oleh Allah dari segala macam musibah. Setakat hari ini, anak saya tidak punya masalah untuk ke sekolah.Dia tetap ceria dan bersemangat sebab dia sangat sayangkan cikgu-cikgu dia. Cikgu-cikgu pun baik dan cantik-cantik belaka. Saya tetap bersangka baik dan berdoa tiada lagi berlaku sebarang kecederaan kepada nya yang tomeiii-tomeii.


NOTAKAKI : Jangan disalah ertikan entri saya kerana saya sekadar ingin berkongsi rasa bahawa begitu kuat cabaran menjaga dan membesarkan anak-anak zaman sekarang.

Sunday, 31 March 2013

Homestay di Bandar Seri Putra - Officially Launched

Assalam pembaca,

Mencari homestay di Bandar Seri Putra??

Layari : http://teratak-kecil-adamaya.blogspot.com

Notakaki : Semoga mak, ayah dan Aunty selamat pergi dan pulang menunaikan Umrah.... Aminnn...

Wednesday, 27 March 2013

Yang ku mampu untuk ABAH

Assalam pembaca,

Lama mendiamkan diri menyiapkan beberapa tugasan PhD, masih bertungkus lumus lagi. Menjengah seketika blog sendiri, mencoret sesuatu untuk ABAH.

Bila ku lihat anak perempuan ku membesar dan semakin rapat dengan Papa dia, ABAH pun bersuara,
"Memang anak perempuan macam tu lah. Kau pun sama". Hai... mana lah tak tumpahnya kuah kalau tak ke nasi.

Sejak Mak dah tiada, aku bertekad untuk melakukan sedaya mampu membalas segala jasa ABAH. Untuk Mak, doa aku titipkan sentiasa sebagai bekalan Mak ke syurga. Untuk ABAH yang dikasihi lagi disayangi, insya Allah, anakanda doakan semoga ABAH dikurniakan kesihatan yang berpanjangan untuk terus beribadah kepada Allah, diluaskan rezeki untuk berinfak ke jalanNya. Apa yang boleh ku lakukan untuk menggembirakan ABAH, akan ku lakukan seandainya aku mampu.

Okay ABAH, yang ter'latest' Samsung SIII Mini semalam tu, hadiah sempena Hari Bapa yang mendatang dannnnnnn.... lepas condition TIP TOP semua, G1M4454 saya, ABAH boleh pakai. 

Semoga aku dapat menyiapkan thesis PhD aku dan berjaya VIVA dengan jayanya sebagai hadiah lagi untuk ABAH.

Orang cakap, aku anak ABAH..... herm.... Selagi ABAH ada, hargai lah ABAH. Aku pun anak MAK juga, cuma aku tak pandai mengungkapkan dengan kata-kata..... Mak.... AL FATIHAH.....

My ABAH, the one and only
Notakaki : Teratak-kecil-adamaya menawarkan Homestay di Bandar Seri Putra serendah RM48/bilik. :-)

Saturday, 16 February 2013

2013 mission - Pre Launch of homestay @Bandar Seri Putra

Assalam readers and my loyal followers,

Alhamdulillah, one more 2013 mission will be accomplished insya Allah this coming March. Your support and positive feedback will be really appreciated. Feel free to view :-

teratak-kecil-adamaya.blogspot.com

Footnote : All Vietnam GiveAway Activity's winners, prizes have been delivered manually and posted to you all. Thank you very much. Xoxo....

Thursday, 7 February 2013

070707-070208-070213 ; 2042 days begin with a single approach+'restu' from both sides

Assalam pembaca,

Berlatar belakang kan muzik yang memberi 150 juta memori, entri kali ini saya coretkan.

Dia tak 'handsome',
Dia tak juga 'romantik'
Dia tak pandai memetik gitar apatah lagi piano
Dia tak pernah meluah kata2 jiwang
Dia jarang nak bergurau senda
Dia tak suka beri bunga ros seperti Seth
dan Dia tak suka berdrama macam filem Hindustan

Ini yang saya suka.

Tapi........

Allah tak beri pada saya..... Allah utuskan Dia...

Seorang yang setia meski tak handsome
Seorang yang realistik meski tak romantik
Seorang yang pandai jaga harta benda meski tak pandai memetik gitar
Seorang yang bertanggungjawab meski tak pernah meluahkan rasa cintanya
Seorang yang kelakar bila kena masanya meski bukan selalu nak bergurau senda
Seorang yang telah memberikan saya ADAMAYA yang jauh lebih bermakna dari bunga ros
Dan seorang yang memikirkan jauh masa depan kami berbanding alam fantasi hindustan

Terima Kasih Allah....

Kerana perancanganMu melebihi batasan nafsu manusia ku... Semoga ikatan yang terjalin antara aku dan Dia memperoleh barakah dari Mu hingga ke syurga....

"Ya ALLAH, satukanlah hati kedua pasangan ini sepertimana Engkau satukan hati Adam dan Hawa, Yusuf dan Zulaikha dan sepertimana Engkau satukan hati Muhammad SAW dan Siti Khadijah. Semoga ALLAH memberkati Rozailin dan Firdaus di dunia dan di akhirat...aminnn Ya Rabbal A'lamin"..



Monday, 4 February 2013

My Heroin 1st day @School

Assalamualaikum...

Today is my little Aya Sofya (not so little anymore, chubby-chubby grown up) 1st day school at Little Caliphs. Why Little Caliphs?

1) Personally, I think the module and indicator is more less like Alimkids where Aya has 1 year experience attending Alimkids Playgroup session with Late Sr Amy and Teacher Farra Bagaikan Puteri. She loves singing, she loves dancing and she loves pretty-cutie-motherly-sisterly Teacher.

2) Basically, the monthly fees is kind of affordable which is RM150 for 3 yrs old kids.

3) Just 1 minute driving from home and 3 minutes walk-in-distance. (Easy for Opah/Bibix to fetch her later).

- She woke up at 7:15 am when Mama played her Tu Ti Tu education series through Tab.
- Wash up herself but refuse to wear her school uniform with Mama (Keep saying 'Nak Baju Cantikk... Nak Baju Cantik...). The soft yellow seem not to be 'Cantik' to her as she loves Red, Orange, Bright Colour clothes everyday!
- Ding-dong-ding-dong-drama with Papa, finally she wore her uniform without scarf.
- Here comes her drama again, she refused to go in car with Mama... Nak tu-Nak ni- Nak Naik Stroller- Nak shoes Cantik- Nak bla- Nak Bli- Nak Blu- HUH... Mama doesn't has enough patience to entertain you laaaa Kakak...
-Finally got into car, Papa is not gonna follow us - DRAMA again.... Fast thinking, Mama open Upin Ipin Yotube and let her watch.
- Sharp 8.30 am, arrived school.

So, let the photos talk.

Her Aunty said look like Mak Jemah

As usual, first timer, she will be as silent as a mouse
Teacher Farra in d' house!


Teacher said, Aya behaved good at school but all of sudden nampak Mama during fetch time, 'berjujai' tears, Mamaaa... nak Ninakkk... huhuhuhuhuhuh

May Aya Sofya and all kids being granted with well knowledge and health, be intelligent dunia fil akhirat, Aminnnn...

Footnote : 1 more day (before 11.59pm, 5/2/2013) for 5th GA Activity from Vietnam. Don't waste time as Mdm CheesYana has got her beautiful Mystery Gift already.


Tuesday, 29 January 2013

5th GiveAway (GA) Activity from Vietnam :-)

Assalam readers,

Still struggling in writing, I take '5' and here is my 5th GA Activity for you :-

Pertama, dengan tiada paksaan, jadilah follower rozailin-rahman.blogspot.com! Dengan menjadi pengikut blog saya, anda layak untuk mendapatkan souvenir-souvenir menarik dari negara-negara yang telah dan akan saya jelajahi. Kali ini dari HO CHI MINH!!!!!!!

Kedua, untuk menjadi pemilik souvenir, hanya perlu meninggalkan komen yang menarik, tertarik dan d'bomb! pada entri INI. Pemenang akan dipilih mengikut kreativiti dan komen yang memberangsangkan (keputusan owner blog adalah muktamad - kalau anda tidak berjaya kali ini, cuba lagi dan lagi dan lagi.... NEVER GIVE UP!).

Tarikh tutup penyertaan untuk 5th GA Activity ialah pada 5hb FEBRUARI 2013 (Selasa).  
Selamat meng'komen'!  

Oh ya, TETAP ada MYSTERY GIFT. Sangat 'indah' 'item'nya. Caranyaaaaaaaaaaaa -------------------------------------->>>>>>> Jadi lah orang terakhir... opssss... PERTAMA meninggalkan komen yang D'BOMB

Souvenir-souvenir yang layak anda menangi adalah :

A pair of Vietnam FM

A pair of Vietnam FM


A pair of Vietnam FM
1) Purple Handbag 2) Pink Handbag

1) Turquoise Woman Wallet 2) Blue Black Woman Wallet 3) Red Woman Wallet
2 GRAND PRIZES FOR 2 GRAND WINNERS - VIETNAM COTTON XL YELLOW n BLUE T-SHIRT

FOOTNOTE :  Rozailin Rahman has planned several things to happen before 19-6-2013 and may Allah let all her plan successful.... Aminnn.....                                                                                           

Thursday, 10 January 2013

Bersediakah saya bila my Sofya berbicara soal 'couple' n 'kahwin'???

 Assalamualaikum pembaca tegar dan pendatang baru,
Dipetik dari beberapa status FB sahabat-sahabat saya :
First situation:-
Sofea: Mama, bila Sofea nak dapat abg?
(abg = husband, as what she knew from me calling Azlan, abg)
Mama: Hmm.. lambat lagi la kakak. Lagipun kakak nak buat apa kalau ada abg?
Sofea: Tapi kalau Sofea tak kahwin nanti mcm mana?
Mama: Kakak kan kecil lagi. Tunggu besar nanti ok.
Sofea: Ok Mama! Thank you.. 
Second situation:-
Mami Fatin ada secret nak bagitau. Apadia?ada boy dlm class fatin dia cakap dia suka kat fatin.hah..pastu fatin ckp apa.. fatinpun ckp fatinpun suka ngan dia.. Amboi.. fatin 7 yrs old baru mana boleh suka2 org ni.. yelah tp fatin dah tak jadi suka kat dia dah..nape? Sbb tadi dia terbuang air dlm class...
Third situation:-
2013, Safya is 4 y.o.now..
Safya: Ummi..bilaa lah adik boleh kawin..
Me: (Oh my..this topic again - I try to brace my self for the discussion)
Me: Hmm..kenapa Safya nak kawin?
Safya: Supaya adik boleh dpt anak...adik nak bersalin normal tau?
Me: (warggggh this is already too much for me!!! Could she just stop being so knowledgable in this topic!)
Tatkala terpandang perbincangan ibu dan anak ini di FB saya, pantas perkataan pertama yang bermain diminda adalah bertuah sungguh ibu-ibu ini punyai anak yang bijaksana dan petah berkata-kata sebijak ibu-ibu mereka jua. Saya juga punya seorang anak perempuan yang semakin hari semakin petah berbicara. Meski usianya menginjak ke 3 tahun, ada juga kerisauan yang timbul sekiranya anak perempuan saya terlebih bijak dari usia sebenarnya kelak. Saya cuba mendapatkan maklum balas dari ibu-ibu yang berdepan dengan situasi di atas, namun ia tidaklah semudah yang disangka. Apa cara, bagaimana juga, tarbiyah dan dakwah yang ingin disampaikan perlulah mempunyai strategi yang sangat halus untuk menyeimbangkan antara tumbesaran anak dan daya pemikiran yang selaras dengan fitrah mereka.
Notakaki : Semoga anak-anak perempuan kita dipelihara dari segala macam fitnah dunia dan dilindungi maruah mereka hingga akhirat.... Aminnn....

Thursday, 3 January 2013

My Hero 1st day @school

Assalam...

There's always first time... Today, my Adam Iman first day school @Brainybunch.
Let the photos talk...


Opah.... Assalamualaikum.. Peace Yo!

Adam chill okay!

Adam so behaved when hearing lots of friends crying

Canteen area

Activity area

Adam saw Mama's car

Okay dear, Mama go back first, C u @12!
Brainybunch
Footnote : Oh Allah, please reward Adam Iman and all our kids with health, knowledge and safety along their education journey. Please grant high patience to all the teachers in charged.... Aminnnn....