Believe in destiny!

Sunday, 30 December 2012

Ahlan Wasahlan 2013

Assalam,

2012 hampir melabuhkan tirainya. Berikut adalah misi yang ku karang setahun yang lalu dan hasilnya :-

1) Menyiapkan tulisan thesis PhD ku - 1/2 way
2) Membentangkan kertas kerja di Persidangan Antarabangsa - aiming for China! - DONE but in Hong Kong
3) Melawat 'kampung' ku di Loughborough - insya Allah Mac 2012 - DONE
4) Keep fit and back to normal - the lowest rate possible! - YOYO PROGRESS
5) Menambah aset dan mengurangkan liabiliti - go gurl! - PLUS-MINUS PROGRESS

2013 bakal melakar lembaran baru buatku, dengan izin Allah, ini lah azamku :

1) Menyiapkan sepenuhnya tulisan thesis PhD ku
2) Membentangkan kertas kerja di Persidangan Antarabangsa - aiming for Turkey!
3) Menghantar makcik yang telah menjagaku sejak aku lahir hingga kini pergi mengerjakan Umrah 
4) Keep fit and go to the lowest BMI as possible
5) Gain more incomes and reduce the debts

Semoga segala urusanku dan semua ahli keluargaku serta sahabat-sahabatku dipermudahkan dan diberkati Allah Ta'ala. 

Notakaki : 1 Alhamdulillah, 2 sungguh bertuah. Keselesaan yang dinikmati perlukan istikharah untuk sang 3 apatah lagik si 4.

Wednesday, 26 December 2012

Congratulation winners :-)

assalam followers and readers,

Glad to announce the winner for my 4th GA Souvenir from Hong Kong :-

Mystery gift - Ms Diyana (packaged delivered) - HONG KONG size XL Turquoise Tshirt

Third place - Mrs The Bunga Spa (will received Daisy Keychain+ 2nd Hong Kong FM)

Runner Up - Mrs Mariariffbaby.com (will get 3rd Hong Kong FM and Pink T-shirt , suit 4 Ecah ;-)

1st place goes to Mr Gosip Artis Malaysia
(HK Disneyland FM + Donald + Goofy Keychain)

.... 2-3 Snow White berlari,
Mana nak sama dengan Cinderella,
Wah bestnya hong kong sudah pergi mari,
Nanti turn saya boleh tolong guide lah. :-)


Thank You for your all supports and please email me your address for the packages to be delivered ASAP. (rozailinabdulrahman@gmail.com)

Footnote : Wait for my 5th Give Away Activity in 1 month time :-)

Wednesday, 19 December 2012

4th GiveAway (GA) Activity from Hong Kong is on the go!!!!!!

Selamat pagi, Assalamualaikum pembaca,

Semalam dah di war-war kan http://rozailin-rahman.blogspot.com/2012/12/sharing-is-caring-part-4-tips-for-pa-n.html, hari ni kita lancarkan!!!!!!

Pertama, dengan tiada paksaan, jadilah follower rozailin-rahman.blogspot.com! Dengan menjadi pengikut blog saya, anda layak untuk mendapatkan souvenir-souvenir menarik dari negara-negara yang telah dan akan saya jelajahi. Kali ini dari HONG KONG!!!!!!!

Kedua, untuk menjadi pemilik souvenir, hanya perlu meninggalkan komen yang menarik, tertarik dan d'bomb! pada entri INI. Pemenang akan dipilih mengikut kreativiti dan komen yang memberangsangkan (keputusan owner blog adalah muktamad - kalau anda tidak berjaya kali ini, cuba lagi dan lagi dan lagi.... NEVER GIVE UP!).

Tarikh tutup penyertaan untuk 4th GA Activity ialah pada 25 December 2012 (Selasa). Selamat meng'komen'!  

Oh ya, kali ni ada MYSTERY GIFT. Caranyaaaaaaaaaaaa -------------------------------------->>>>>>> Jadi lah orang terakhir... opssss... PERTAMA meninggalkan komen yang D'BOMB

Souvenir-souvenir yang layak anda menangi adalah :

HONG KONG FRIDGE MAGNET 1

HONG KONG FRIDGE MAGNET 2

HONG KONG FRIDGE MAGNET 3
GOOFY IN D' HOUSE

MINNIE THE CUTEST

DAISY THE ADORABLE

MICKEY THE GREAT

I AM DONALD!

2ND RUNNER UP - HONG KONG T-SHIRT SIZE XS

GRAND PRIZE - ORIGINAL HONG KONG DISNEYLAND FRIDGE MAGNET

Notakaki : Mohon jasa baik followers yang berminat untuk meninggalkan komen agar dapat memberikan identiti yang mudah dikenalpasti oleh 'owner' blog. No BIAS, sekiranya semua komen adalah D'BOMB, pemenang akan dipilih melalui sistem undian. :-)

Tuesday, 18 December 2012

Sharing is caring part 4 - tips for Pa n Ma bringing kids to Hong Kong Disneyland

Assalam pembaca,

Alhamdulillah, selamat sudah saya membentang kertas kerja di Annual Global Economic Business  and Finance (GEBF) 2012 di Hong Kong. Di kongsi bersama itenary yang mungkin boleh dijadikan panduan dan 'Things to Do in Hong Kong Disneyland untuk Pa n Ma yang mempunyai anak berusia sekitar 2-5 tahun seperti kami.


 



 THINGS TO DO IN HONGKONG DISNEYLAND ACCORDINGLY:

A) MAIN STREET USA
* CITY HALL – 1ST SEWA STROLLER
* MEET MICKEY, MINNIE, DONALD, DAISY, GOOFY, PLUTO, CHIP N DALE
* HONGKONG DISNEYLAND RAILROAD
* ART OF ANIMATION
* ANIMATION ACADEMY
* MAIN STREET VEHICLES
* MICKEY RIFFIC STREET PARTY – 12.00 PM
* PARADE – 3.30 PM
* DISNEY AND STARTS FIRWORKS – 8.00 PM

B) FANTASYLAND
* IT’S A SMALL WORLD
* MICKEY PHILHARMAGIC
*THE GOLDEN MICKEY – REFER SCHEDULE
* FANTASY GARDENS
* THE MANY ADVENTURES WINNIE THE POOH
* SLEEPING BEAUTY CASTLE
* MAD HATTER TEA CUP
* DUMBO THE FLYING ELEPHANT
* FANTASYLAND TRAIN STATION
* SWORD OF THE STONE
* MEET MICKEY, MINNIE, SNOW WHITE, CINDERELLA, POOH

C) ADVENTURELAND
* LUNCH AT TAHITIAN TERRACE – HALAL RESTAURANT
* JUNGLE RIVER CRUISE
* RAFTS AND TARZAN TREEHOUSE
* LIKI TIKIS - BASAH
* LION KING STAGE SHOW – REFER SCHEDULE

D) GRIZZLY GULCH
* GEYSER GULCH
* GRIZZLY GULCH WELCOME WAGON SHOW
* MEET MICKEY, MINNIE, CHIP N DALE

E) TOY STORY LAND
*TOY SOLDIER PARACHUTE DROP
* SLINKY DOG SPAIN
* BARREL OF FUN
* CUBOT

F) TOMORROWLAND
* BUZZ LIGHTYEAR ASTRO BLASTER
* LILO AND STICH STAGE SHOW
* AUTOPIA
* ORBITRON
* UFO ZONE – BASAH

Kali ni tak semua yang kami plan di Disneyland dapat kami main disebabkan kekangan masa dan cuaca ada sedikit panas, insya Allah, ada rezeki kami akan pergi lagi. Ada apa-apa soalan, jangan malu, jangan segan, sila lah bertanya :-)

NOTA KAKI : Nantikan 4th GA Activity yang akan dilancarkan pada bila-bila masa sahaja! Jadilah orang pertama memberi komen dalam entri saya selepas ini serta jgn lupa jadi Follower untuk mendapatkan HADIAH MISTERI dari saya ;-)

Monday, 10 December 2012

Slides Prepared :-)

Assalam readers,


This time conference fees fully funded by Graduate School UPM (GSO). Credit affiliation to them. Me, still proud to be IIUM staff :-).  May Allah give Rozailin Rahman easiness in presenting their paper.

Footnote : Checklist - DONE

Saturday, 24 November 2012

Legoland vs USS

selamat pagi dan assalamualaikum,

baru sebentar tadi seorang sahabat baik bertanya mana nak bawak anak-anak cuti sekolah ni ek? Legoland ke USS?

Di bawah adalah pandangan saya secara ikhlasnya:-

1) kalau betul-betul niat nak main semua rides, pa n ma tak payah bawak anak-anak sebab memang rides yg mencabar mencabar di dua dua tmpt mmg tak boleh anak2 below 120cm naik.

2) Di USS, mainan untuk baby, anak2 below 4 yrs ada sedikit limited tapi...... USS ada ramai ikon yang kanak2 suka mcm Kungfu Panda, Daisy Duck, etc. USS juga tak berapa luas dan x berapa panas sbb keliling banyak kipas yang menyembur air dipasang utk control heat. plus, sebelah USS ada juga tarikan lain seperti cable car, etc (lain charges). plus, luar USS ada shopping complex yg  besar jugak for shopping ;-)

3) Di Legoland, terdapat banyak option utk kanak2 involved such as junior driving school, large playground, small train, big train, theatre 4D, tower, main padamkan kebakaran, dragon roller coaster.

saya bukanlah bias suruh bawak anak2 pi Legoland sebab saya orang Malaysia dan mmg anak jati Johor plus x dpt apa2 komisyen pun kalau promote. saya beri pandangan sebab saya ada 2 anak, dua2 tmpt saya dah bawak mereka. nampaknya, di Legoland ada lebih pilihan berbanding USS.

Tapi..... kalau ada rezeki lebih, bawaklah anak2 pi dua dua tmpt sebab dua dua pun best.

Footnote: BFF (blog fren forever) saya cakap, bawak anak2 pi Disneyland paling best.... herm... baiklah Aunty Zety, we follow....

Wednesday, 14 November 2012

Back dated - Sharing is caring part 2.. ;-) - tips 4 pa n ma bringing kids to Universal Studio Singapore! – (Sendiri Pandu)

Atas permintaan ramai yang tak boleh akses FB saya, harap dapat membantu :

(Source : FB Rozailin Rahman - direct copy paste without any alteration)

"Assalamualaikum pa n ma di luar sana. Last tips saya highlight kan sudah hampir 6 bulan usianya. Alhamdulillah, 080511 yang lepas, saya, suami, adik ipar dan sepupu belah suami menghabiskan cuti hujung minggu kami di Universal Studio Singapura (USS). USS ialah lebih kurang mcm sebuah taman tema. Untuk mereka yang berkeinginan membawa anak-anak ke taman tema yang mempunyai keluasan yang agak besar serta tarikan yang tersendiri berbanding pusat membeli belah biasa, diharap tips di bawah ini dapat membantu :-

1) Beli tiket online. Ia jimat! Ia mudah! Ia murah! (even 1 day earlier). Selalu lah tgk website USS (http://www.rwsentosa.com/Attractions/UniversalStudiosSingapore). Boleh dikatakan tetiap bulan ada promosi yang berbeza-beza.

2) Bagi yang berada di negeri Johor, dinasihatkan bertolak lah selepas subuh untuk sampai awal ke destinasi (Second Link is advisable!). Cepat sampai , banyak benda boleh buat. Kalau outsiders, better stay 1 night di Johor, then esoknya mulakan perjalanan. Pastikan isi kad putih siap-siap sebelum masuk untuk mengelakkan kena tahan kat imegresen Singapore dan tunggu hampir 40 minit baru leh masuk. Huh! For 1st time car get in to Singapore, bring along your road tax coupon and car grant. Buy autopass card (ala-ala kad touch n go) for toll and parking payment in Singapore. Parking for 1 day at USS will cost you $26.

3) Untuk perjalanan sehari, boleh bawa 1 beg - susu+thermos+3 botol (papa pegang), satu lagi beg - pampers+baju salinan pa,ma n anak-anak+tuala (mama pegang).

4) For those with 2 kids – twin stroller is highly recommended with kids fan. No kid’s fans for stroller are available in the USS. Kalau hari panas, sangat panas. Kesian anak kalau xde kipas stroller. Sorry ADAMAYA, next time okay ;-)

5) Bites for baby jgn lupa untuk lekakan anak-anak. HARUS!

6) Place yang kanak-kanak between 2-5 years old bleh main dan join JUST Treasure Hunters, Accelarator, Shrek 4-D Adventures, Donkey Live, Magic Potion Spin, Waterworld and King Julien’s Beach Party-Go-Round. Below 2 ONLY can join Treasure Hunters, Shrek 4-D Adventures and Donkey Live.

7) Elak naik Battlestar Galactica awal. Better naik last skali bila nak balek sbb kalau yg tak tahan, naik awal, prut senak, nafas tercungap-cungap, lari mood nak main benda benda lain..tak gituh Che Yong!

8) Tengah tengah hari best masuk Jurassic Park Rapid Adventure. Kasik basah habess..lepas tuh salin baju, makan!

9) Recommended restaurant to take lunch is Marty’s Casa Del Wild at Madagascar area. Ia sedap! Ia banyak! Tempatnya sejuk! Dan yang penting , Ia Halal!!!!. For those who brings 6th month baby and above yang baru nak blajar makan, 7 Eleven kat main entrance ada jual Mash Potatoes Make it Yourself yang sangat sedap dan murah. Cuma 1 Singapore Dollar.

10) Bawak siap-siap payung tak kira hari panas atau hari hujan. Again, kalau panas, mmg panas. Kalau hujan, mmg hujan.

11) Kalau nak rasa naik semua, sistem penggiliran antara Pa n Ma untuk main perlu dilaksanakan. Sorang naik, sorang jaga anak. Tapi x syok kan tak dpt skali ngan hubby or honey?

12) It is good kalau bleh bawak another accompany such as cousins, BIL, SIL yang bleh harap again, yang boleh diharap untuk pantau anak-anak dan barang-barang. Big credits to Ucu Nid, Che Yong n Uncle Acidd Bieber for helping us all the ways.

13) Last one but the MOST important one, there’s no such praying room or surau in USS. The best place to pray is in the baby’s changing room. It’s very clean; just bring your compass and praying materials. Bawak masuk anak, solat sekali dalam tu. Gilir-gilir dengan suami.


To be honest, kalau pa n ma niat nak enjoy all the rides and show at USS, bringing kids under 7 years old is very tiring and challenging either during hot or rainy day. It is advisable for both pa n ma ONLY to go there and enjoy, make the day as your so called “honeymoon 1 day” without kids. But, for those who just want to have leisure, relax and to see that place, bringing kids is a kind of exciting and memorable day for a family weekend activity. So, what am I planning, next time Encik Firdaus Muhammad, kite gi bedua je laa eik…bleh naik roller coaster kepala ke bawah…hahahahhaha…

These tips may imply to some people, but may not to other person. It does vary individually. You are the one who knows your own kids. If your kids can be controlled, it will be a great day to your family! Otherwise, you will need to arrange an alternatives how to make your family trip to USS as one of the memorable visit ever after. For those who has been to any other huge theme parks such us Hong Kong Disneyland, Paris Disneyland or Walt Disney World Resort Florida, don’t make such comparison as USS is just too small to be compared ;-)

Ok guys, that’s all for this time. Will come out with another tip next time! Feel free to share with your loves one ;-)

Wassalam…"


 Footnote : After more than a year, I believed USS has few additional rides such as Transformers Zone, etc. 

Tuesday, 6 November 2012

Tuesday Preggy Mode

assalamualaikum wahai pembaca blog ku....

Hah... mesti dalam hati tu cakap, "Olin pregnant ke??????"

Jawapan saya : YA  Ehhh...... Hermmmm....

"Cuba lagi tahun hadapan.... ;-)"

Smalam MORNING, saya GO umah SISTER-IN-LAW actually biras, waaaaa... begitu EXCITED jumpa NEWBORN-BABY yang sangat CHUBBY-CHUBBY!!!!!

MUHAMMAD FARIS UMAR - Welcome 2 the FAMILIA!!!!!!!

Sgt gerammmmm coz he's born with 4.1 kg. AWESOMEEE!!!!!

Semoga Faris membesar menjadi umat yang Taat perintah Allah dan anak yang soleh... aminnnnn...

For Papa ADAMAYA :
Bila nak keluar 'Special Edition' Twin Turbo neh???? 

 
Footnote : Itinerary outbound journey done, may all planned success...

Wednesday, 31 October 2012

Assalamualaikum cinta....

@Rainy Mood,

Aidiladha sudah berlalu. Tahun ini kami beraya di Wad 709, Hospital Pakar Sultan Abdul Samad. Dah 2 tahun Adam tak masuk hospital. Kali ni, kena warded juga sebab suhu badan sudah capai 39.5 darjah. Ada hikmahNya juga, sebab kali ini kami sudahpun bersedia dengan insuransi dan sedikit wang utk berada di bilik yang selesa. Jadi, macam beraya juga apabila di hari Jumaat keluarga kedua-dua belah pihak datang menziarahi dan menghantar makanan yang sedap-sedap.

Lagi hikmahNya, salah satu kertas kerja mama diterima untuk dibentangkan di Annual Conference on Global Economy, Business and Finance (GEBF) 2012. Alhamdulillah.... rezeki Allah...

Biarlah gambar berbicara... :-)


Footnote : Busy preparing itinerary for 2012 last outbound journey....

Tuesday, 25 September 2012

Sharing is caring part 3 - tips for Pa n Ma bringing kids to Legoland Malaysia

assalam pembaca,

Ini merupakan entri ketiga saya tentang 'Sharing is caring' selepas entri pertama ttg tips for Pa n Ma bringing kids to overseas (2010) dan entri kedua tips for Pa n Ma brining kids to Universal Studio Singapore (USS) (2011) melalui akaun Facebook saya.

Legoland Malaysia terletak di Nusajaya, Johor Darul Takzim. Masih baru beroperasi, masih banyak kelemahan seperti yang di maklumkan dalam entri BFF saya http://mariaariffbaby.com/2012/09/03/some-recommendation-for-improvement-of-legoland-malaysia/,

NAMUNNNNNNNNNNN

ia tidak menjadi masalah untuk anda membawa keluarga dan anak-anak ke sini kerana ia tetap BEST!!!!!

Antara tips-tips yang boleh saya kongsi ialah :-

1) Bagi mereka yang ingin masuk tanpa ANNUAL PASS, dinasihati beli tiket 7 hari awal untuk mendapatkan diskaun dari harga asal. http://www.legoland.com.my/Plan/Prices-and-Tickets/

2) Bertolaklah awal dari rumah/hotel untuk ke Legoland (especially cuti umum , Sabtu dan Ahad) supaya dapat masuk exactly jam 10 pagi dan dapat main semua rides dengan happy. (Elak cuaca sangat panas di tengahari dan juga kalau hujan, semua rides ditutup).

3) Untuk masuk ke Entrance Legoland, pastikan parking kereta di Zon 2, kalau Zon 1 dekat dengan Medini Mall (tempat makan-makan, restoran, kedai , etc - jauh nak berjalan ke entrance).

4)Better bawak stroller sendiri sebab kalau nak sewa, single stroller rm15, double stroller rm30 (stroller dia memang cantik, warna kuning+biru+merah, tapi bukan boleh bawak balek pun dan duit tak return balek). Tapi, kalau nak sewa pun okay, sebab anak-anak mesti seronok dapat naik stroller Legoland yang memang tak ada jual kat pasaran biasa. Ikut kemampuan Pa n Ma.
 - Boleh pasang kipas di stroller anak, boleh bawak payung atau pakaikan topi.

5) Pakaikan anak anak dengan pakaian yang nipis (singlet style bagus) sebab cuaca mmg sgt sgt panas so kanak-kanak tak memberontak sebab panas.

6) Actually, di pintu masuk, ada staff yang akan check beg (tujuan untuk elak pengunjung bawak makanan+minuman sendiri). Tapii.......... derang masih lagik bertolak ansur apabila kita katakan beg yang kita bawak adalah perkakasan anak-anak untuk menyusu. SOOOOOOOOOOOOO, standby siap-siap air mineral, air kotak, biskut, jajan untuk Pa n Ma dan kiddos sebab makanan dan minuman dalam Legoland memang agak mahal coz dia International Rate such as Coca Cola sebotol RM6 begitu juga ais krim cornetto. Boleh juga beli di dalam sebab ada Cafe dan Restoran yang jual makanan sedap-sedap. Yang penting, semua HALAL!

7) Tak semua rides anak-anak boleh naik. Ada yang dia ikut ketinggian. Minima 90cm. Jadinya, banyak rides best saya tak boleh main sebab AYA baru 82cm. Tanya dulu sebelum naik, so, tak payah buang masa nak beratur panjang-panjang, last-last tak boleh main.

8) Tempat yang sejuk dan best utk istirehat selepas berpanas ialah Lego Studio dan Build & Test dalam kawasan IMAGINATION.


9) Sehingga bulan Oktober (tarikh tak tahu bila), parking di Legoland Malaysia masih FOC.

10) Surau, baby's changing rooms ada dan sangat sangat sangat selesa.

11) Bawak duit lebih sedikit, boleh beli suvenir yang pun tak berapa nak murah, tapi kalau yang masuk sekali at least boleh beli buat kenang kenangan.

12) Jika ada anak-anak lebih dari seorang, bawak lah pasangan/atok/nenek/maid untuk temankan supaya anak-anak dapat bermain dengan riang dengan kawalan dan tidak hilang.

Kalau ditanya pada saya secara peribadi, memang tak puas jika masuk 1 kali sahaja sebab Legoland Malaysia sangat besar. 3-4 jam pun dah pancit+cuaca yang tak berapa nak redup. Namun, jika anda bukan pemegang ANNUAL PASS, pastikan kunjugan anda berbaloi-baloi dengan persediaan stamina dan mental serta financial yang mantooopppp!!!

p/s: Masih ada beberapa kawasan dalam Legoland yang belum kami terokai. Mudah-mudahan tips yang ringkas ini dapat membantu.

Friday, 21 September 2012

Friday Thought

Assalam my loyal readers (u know who u're)

Yesterday, I went to see my 'mom', recited her Yasinan and send her doa so she may rest in peace in the other world. Miss her so much, miss her words, miss her ideas, miss her pinches, miss her everything... Halimah Haji Lassim, Al Fatihah....

Today, I created a Whatsapp Group Chat named ex Alimkids JB Mommies. Alhamdulillah, all mommies responded well and we may keep in touch frequently after today. One of the plan for all mommies to get the Legoland Annual Pass so we can re-unite there one fine day.

It is good to see someone who previously were very close to you.

It is good to meet your previous teachers and lectuers who have contributed various knowledges to you till you become someone today.

It is good to recall back your relatives and strengthen back your family relationship with them after a very long time missing in action.

It is good to be good.

Fully utilized your life before you die, your wealth before you poor, your young before you old, your healthy before you pain, your free before its end....

p/s : Next week, back to school.. fully geared...

Wednesday, 29 August 2012

Salam Aidilfitri Minal Aidil Walfaizin

All readers,

Wishing you Happy Syawal and May Allah keep His bless to all of us forever.We seek sorry for every single sins and ask for Halalness for every single cents that we received from all of you.

Not much interesting things to share just hoping that we can see and feel next year Ramadhan again.

Yeah.. we have redeemed our Legoland Malaysia Annual Pass!!! Can't wait to bring our kiddos there as we have entered the front area last week and we can feel the excitement already...

LEGOLAND MALAYSIA!!!!!! 
HERE WE COMEEEEE!!!!!!!


p/s : Gonna be tough this semester...

Friday, 27 July 2012

Jodoh pasti ada......

assalam readers,

Salam 7 Ramadhan. Semoga segala ibadah kita diterima oleh Allah Ta'ala...insya Allah.

Sayu rasa di hati ini mengenangkan satu perkara... tapi.... apa yang menjadi sayu itu tidak dapat didedahkan lagi buat masa kini kerana bimbang luahan hati bakal dimanipulasi oleh insan-insan 'terlebih' prihatin hingga mengundang kontroversi dan kelak menjadi bencana dalam diri.

Jejari ku merasa terpanggil untuk berkongsi permasalahan seorang sahabat baik yang begitu dekat di hati meski jauh di mata. Tatkala menerima pesanan ringkas melalui aplikasi di telefon pintarku semalam, jauh di sudut hatiku merasakan betapa tabahnya hatimu wahai sahabat...

Sahabat : Salam Mubarak to u and family dear.
Me : Apa khabar _________?, lama tak dengar cerita.
Sahabat : Alhamdulillah, penat. Baru balik dari umrah. Masa di sana kite teringat kat awak.
Me : Bestnyaaa... Gi ngan sape? Tahu kirim doa.
Sahabat : Kite dah doakan tuk Olin sekeluarga... g ngan mak ayah.
Me : Alhamdulillah. Mekaseh.
Sahabat : Olin pun doakan kite dpt temu jodoh k.
Me : Mesti. Mcamana skrang? Ada sesape?
Sahabat : Camni je la..... sorang2... hrp doa kita dimakbulkan... kite dpt sambut posa kat sne tau.. alhamdullillah rezeki.
Me: Tuh laa... mesti best.. herm... sengsorang ye................................. pasti Allah janji yg paling baik.
Sahabat : insya Allah..... or mungkin jodoh kite tunggu di syurga.. kita xtau kan...tp, mak makin x sehat... ayah pun... :-(... sedih gak bila tgk dieorg sedih..
Me : Ye ke???? Mak sakit apa?? Ayah?????
Sahabat : Antibodi x kuat... makin lemah ingatan.. makin x de tenaga..
Me : Masya Allah... Banyakkan berdoa ____________________, lagi-lagi di bulan mulia ini. Doa anak terus sampai ke Allah, untuk ibu bapanya.
Sahabat : Insya Allah Olin.

Sahabat, kau antara yang terbaik pernah ku miliki. Aku yakin dan pasti, ujian jodoh yang Allah berikan padamu terlalu banyak hikmahnya. Walau di mana jua kau berada kini, doaku sentiasa ada buatmu. Namun, ku tahu resam manusia... yg bujang, inginkan jodoh, dah berjodoh, inginkan anak, sudah ada anak , bila nak tambah lagi... dan lagi... dan lagi... dan lagi......

Yakinlah , jodoh, maut, rezeki dan bala sudah siap tertulis di Luh Mahfuz sana... hanya bila, bagaimana, di mana sahaja berada di tanganNya... jgn pernah berputus harapan, bergantungan lebih dari sepenuhnya pada Allah kerana Dia tahu apa akan jadi pada masa hadapan, meski kita rasakan baik, belum tentu masa depan juga sempurna.... Doaku sentiasa mengiringi sahabat-sahabat di luar sana agar terus berada di bawah hidayahNya dan memperoleh segala yang dihajati selama mana diri kalian berada di landasan yang benar dan bertaqwa kepada Illahi..... Wallahualam...

p/s : Buat sahabat sekolahku Ismas Isurizazly dan Ayuniza, be tough, be strong, terus berdoa pada Allah, semoga baby kuat dan dapat membesar seperti anak-anak yang lain, insya Allah.

Tuesday, 24 July 2012

black hawk down

salam ramadhan readers,

2:12am......

just finished watching black hawk down @channel berbayar Astro.

terpanggil untuk mencoretkan sesuatu:

1)perlukah tentera amerika masuk campur urusan perang saudara di Mogadishu? (they claimed, somalian militan had killed thousand civillians).

2)adakah benar tentera amerika nak berperang atau keputusan diambil oleh pemimpin
meraka yang ingin menonjolkan amerika ialah pengaman dunia?

3)Jeneral Aidid's words are reasonable. Even he was dead, their peoples, their cultures, their spirits, their minds were remain the same.... negotiotian through war.

4)pakistan-muslim, somalia-muslim=neighbour but........ really sad....

5)19 american soldiers dead, thousand somalian dead = muslim terorrists.

I feel bad for those who are dead, both side..... it will be better if there's NO Wars at all....

Thursday, 19 July 2012

What age should I let my daughter starts dating???

assalam readers,

WOW! should be the first impression once u read my entry title today... 

OMG! OMG!

am I so advanced? am I so excited to have son-in-law? am I too ambitious??

NO-NO-NO

actually I opened my email today and find this related article inside my inbox. after read 25 comments from mommies with daughters, I am smiling. Down deep inside my heart, I said,

"One fine day, my little daughter AYA SOFYA will be no more longer my cutest,chubby and small girl. Instead, she will growing up being a teenage girl, mingles with friends with different genders and slowly has her own thought about 'having an affair'."

First and foremost, as a Muslim believers, since my daughter open her eyes and see ALLAH's world, I have started Doa to Him, do protect my daughter from all harmness and bad things all the times. Till today, the Doa remain the same.

Now, I phsyically still have power to control my daughter. One day, I hope, the Mom's Doa will be the weapon to protect my daughter's dignity and pride.

I always remind myself and my husband, if we want to do anything sinful related to others dignity and pride, if we do not afraid of ALLAH anymore, please think about our daughter... what we did today, if it is not get back to us, surely, our decendents will be effected. Can they survived on that day??? We don't know.... so, rethink before we act.

"Aya... mama has done mistakes previously, may all the punishments being rewarded by Allah to me, not to you..."


"Oh Allah, please provide safety to all our daughters and let them growing up as a solehah kids till the ends... aminn Ya Rabbal A'lamin"

p/s : I seek for a forgiveness from head to toe, from zahir and batin and may this coming Ramadhan will strengthen our Iman to Allah the Creator.... Wallahualam...."

Wednesday, 4 July 2012

Fizikal???? AAK???

assalam readers,

lama sungguh saya tak update blog ni. Bulan JUN 2012 adalah bulan yang sangat menguji minda, fizikal dan mental saya. Alhamdulillah, Bulan itu sudah berlalu. Kini kita sudah memasuki bulan baru dan tak lama lagi akan memasuki bulan mulia, bulan Ramadhan. semoga kita semua dipanjangkan usia untuk terus beribadat kepada ALLAH Ta'ala.

Tahniah buat beberapa sahabat baik saya yang telah selamat melahirkan cahaya mata baru, Faizahrahmat, Halimatul Hanim dan Kak Mashitah Ghazali. Semoga anak-anak ini membesar menjadi anak yang soleh dan solehah, aminn....

Sama ada anda dilahirkan gemuk, gelap, tak cantik, tak sempurna ;

ATAU Sekarang

Penampilan anda tidak sempurna =  
BUKAN BERAKHIRNYA SEBUAH KEHIDUPAN

Jauh dalam hati saya ada rasa sedikit kesal kerana ramai di kalangan masyarakat di luar sana memandang rendah pada individu-individu yang tidak nampak sempurna di mata mereka. Saya sendiri tergolong dalam golongan yang tak cantik dan tak sempurna. Tapi... ada saya kesah!!!!

Saya pernah gemuk, disuruh untuk cermin diri sendiri dulu sebelum nak suka pada orang. Sampai tahap macam tuh sekali kan... (masih ingat siapa yang cakap tu).

Kemudian saya pernah kurus dan dah beranak pinak gemuk semula. Apa saya perasan, gemuk pun org mengata, kurus pun org mengata. Itu lah orang.

TAPI.... sekali lagik.. ADA AKU KESAH! (hah... dah macam Azwan Ali kata kau!).

Saya cuma pegang satu perkara, orang yang rasa diri dia sempurna, cantik, kurus, putih, tak semestinya dia bagus. Dan org yang gemuk, gelap, tak sempurna ada kalanya 100 kali lebih bagus dari golongan yang rasa diri mereka sempurna.

Saya pernah rasa dihina even skarang pun masih ada yang mengutuk, dan pernah juga berada pada tahap yang sempurna, jadinya, tak ada apa nak dibanggakan sangat pun pada kecantikan sementara. Apa yang penting, apa sumbangan kita pada Allah, pada Rasul, pada ibu bapa, pada orang? Harta benda kita carik hasil usaha kita. Kalau takat bergantungan dengan sesiapa, apa lah sangat nak diriakkan. Dan jgn terlalu yakin, hari ini anda mengata keburukan orang sama ada secara nyata, maya atau tersembunyi, apa yang anda kata tentang orang itu tidak balik semula kepada anda. Renung-renungkan dan selamat bersantai! Tapi saya tetap berusaha untuk mengurangkan kegemukan (saya sedang buat apa yg saya patut buat, NO more promotion for any products or services okay)... sebab utama saya nak sihat, boleh beribadat pada Allah, dapat membesarkan anak-anak saya dan untuk...  eh,  BUKAN untuk mengata orang lain yang gemuk pulak... :-)

Pada saya, dalam usia yang semakin meningkat, fizikal seseorang bukan lah satu isu yang perlu diejek atau dikata. Andai ia berlaku, ternyatalah minda individu itu masih berada di takuk lama dan menyerlahkan sisi ketidakmatangannya. Wallahualam.....


 p/s : Mama Ecah, Zetty Blogger, Cheese Yana and Blue Rose, me still owe you guys... will settled it ASAP.

Monday, 21 May 2012

Again.... Life is too short...

assalam readers,

rasa seperti ada sesuatu yang terbuku ingin saya luahkan. tapi, saya tak tahu mcmana nak tulis??


Saya :-

- masa sekolah, nak dapat nombor satu
- masa habis UPSR, nak masuk asrama
- habis SPM, nak masuk universiti
- habis degree, nak pi oversea
- balik oversea, nak kerja bagus
- dah kerja bagus, nak kahwin
- dah kahwin, nak anak
- dah ada anak, nak dpt Phd
- lepas dpt Phd ????????????????????????

Dalam 30 tahun mcm mcm jadi. Di mana 'turning point' nya????

apa jawapan yang sesuai????
 
1st Hit! (1992) - Abang saya yang kedua meninggal dunia kerana Leukimia waktu usianya 20 tahun dan saya darjah 4. Sebelumnya, Angah bukan antara abang 'favourite' saya sebab dia selalu kacau saya. Tapi........

2nd Hit! (1994) - Atok Kecik (Mak Abah) meninggalkan saya sewaktu saya masuk Tingkatan Satu di asrama penuh. Saya tidak selalu tidur rumah Atok Kecik setiap kali saya balik ke kampung di Sanglang. Tapi......

3rd Hit! (2005) - Mak saya pergi meninggalkan saya deklarasi doktor kencing manis. Saya tak jumpa pun dengan Mak kerana masih berada di UK saat Mak menghembus nafas terakhirnya. Saya tidak rapat dengan Mak. Tapi.......

4th Hit! (2010) - Mior Ahmad Fuad Mior Badri meninggalkan seluruh Malaysia kerana demam denggi berdarah. Saya kenal dia, dia tak kenal saya. Tapi....

5th Hit! (2011) - Insan pertama dari Batch Sekolah Menengah saya pergi meninggalkan rakan-rakan seperjuangan yang lain kerana jangkitan kuman. Allahyarham berusia 28 tahun saat menghembus nafasnya. Tapi.....

6th Hit! (2012) -  Kak Amy baru saya kenal pada Jun 2011. Kak Amy guru pertama Adam. Tidak sampai 50 kali saya dan Kak Amy bertentang mata. Tapi.....

- Bila Angah tiada, sunyinya rasa tanpa gangguan seorang abang yang nakal. Tiap kali azan berkumandang, Angah perlahan mengayuh basikal besarnya ke Mesjid Pontian untuk solat berjemaah dengan orang lain.

- Bila Atok Kecik tiada, teringat Kuih Ketayap Atok Kecik yang tiada tandingan sehingga kini meskiku sudah jauh merantau.

- Bila Mak tiada, terlalu banyak yang tidak dapat ku lakukan. Mak meninggalkan saya sewaktu usia saya baru 24 tahun. Mak... Mak.. Mak... Doa Mak langsung ke Allah. 24 tahun hidup, itulah kunci kejayaan saya. Kini tiada lagi....

- Bila Din Beramboi pergi, sunyi konti Era. Tiada lawak yang spontan, tiada gurauan yang spontan oleh seorang pelawak yang sentiasa menggembirakan hati orang lain.

- Bila Allahyarham school mate ku pergi, speechless...

- Bila Teacher Amy meninggalkan dunia ini, Adam yang kecil masih belum memahami erti 'pergi tak kembali'. Hubungan yang hanya 11 bulan meninggalkan rasa 'bonding' yang 'priceless'.

Sesungguhnya Rezeki, Jodoh, Bala dan Maut terletak sepenuhnya pada Allah Ta'ala. Mohon pada Allah agar kita semua dipanjangkan usia, dikurniakan kesihatan untuk beribadah dan meningkatkan ketaqwaan kepadaNya, untuk membesarkan anak-anak supaya kelak anak-anak juga dapat beribadah dan meningkatkan ketaqwaan kepadaNya.....

Life is too short... to short...

Notakaki : Buat Nabi Muhammad SAW, sahabat-sahabat Nabi, Mohd Rozaini Abdul Rahman, Lema Tamat, Halimah Hj Lassim, Mior Ahmad Fuad Mior Badri, Muhammad Jan Rawi dan Amira Mohyuddin, muslimin muslimat yang telah pergi meninggalkan kita semua... ALFATIHAH....

22 Mei 2012 (Selasa) = 1 Rejab 1433, mari kita sama-sama berpuasa.. Insya Allah...

Monday, 14 May 2012

Tabahnya seorang ibu.... seorang suami... seorang anak....

assalam pembaca.....

hari ini, saya menulis dalam keadaan yang cukup hiba. saya baru pulang dari menjenguk guru pertama Adam... Teacher Amira Amy....

Tabahnya seorang ibu.....

Kedua-dua ibu dan ibu mertua Kak Amy setia menemani Kak Amy dalam keadaan yang genting kini... Jelas terbayang di wajah ibu Kak Amy, bahawa dia perlu kuat demi memberi semangat kepada anak perempuannya untuk meneruskan kehidupan. Tiada airmata saat sang ibu menceritakan betapa sakitnya anak dia kini. Ibu sentiasa mengurut anak perempuannya bagi meredakan kesakitan yang dirasa. Manakala di ruang tamu, ibu mertua juga sedaya upaya menahan airmata dari tumpas tatkala melayan tetamu yang datang menziarahi menantu perempuannya sambil melayan cucu-cucu yang masih kecil.

Tabahnya seorang suami...

Saat saya datang menziarah Teacher Amy, suami tiada di sisi. Suami pulang ke Johor Bharu bagi mengurus kerja di sana buat seketika. Sudah pasti suami Kak Amy tidak senang hati berada berjauhan dari sisi isteri tercinta....

Tabahnya anak-anak...

Anak-anak Kak Amy yang dewasa sudah mengambil cuti panjang dari persekolahan bagi menjaga satu-satunya ibu yang mereka ada. Abang yang kedua begitu sabar melayan karenah dua adik-adik kecil yang mungkin masih kurang mengerti bahawa ibu mereka merupakan seorang mujahid muslimah yang sedang berjuang untuk meneruskan kehidupannya demi anak-anak tercinta... Abang-abang, jagalah adik-adikmu sebaik mungkin. Terangkan kepada mereka bahawasanya ibu kamu memerlukan masa untuk sembuh. Ajak adik-adikmu sama sama berdoa agar Allah menyembuhkan sakit ibumu, beri ibumu peluang untuk terus beribadat kepada Allah dan membesarkan kamu dan adik-adik.

Kawan-kawan....

Mari kita sama-sama menadah tangan dan berdoa ke hadrat Illahi...

Alfatihah.....

"Ya Allah Ya Tuhan kami... Kau permudahkan segala urusan sahabat kami, Amira Amy. Berikan sahabat kami ruang dan peluang untuk dia menikmati kehidupan di sisi suami, anak-anak dan keluarga tercinta. Hilangkan segala derita dan nestapa yang melandanya. Berikan sahabat kami kekuatan untuk melawan sakitnya dan kembali sihat untuk terus beribadat kepadaMu dan membesarkan anak-anaknya untuk menjadi Khalifah yang baik di bumiMu...... aminn.... amin....  Ya Rabbal A'lamin...."





p/s: Kak Amy masih dapat melihat siapa yang datang menziarahinya, namun Kak Amy sangat tidak bermaya. Kak Amy hanya duduk di kerusi yang disediakan dan mesin bantuan pernafasan sentiasa di sisinya. Ibu Kak Amy memberitahu bahawa anaknya sedang berasa sangat sakit dan tiada posisi yang boleh membuatnya selesa. Hatta untuk tidur pun serba menyakitkan. Mari kita terus dan terus berdoa. Semoga ada antara doa kita yang diangkat Malaikat menuju terus kepada Allah... Insya Allahh....

Thursday, 12 April 2012

Winner for my 3rd GA Activity...congratulations!

Assalamualaikum wbr,

Judging upon your comments, I am glad to announce the winners :

Grand prize goes to Sis Ilyia Abdul Rahman (same father but no blood relationship ;-)

Mystery gift which is MU Golf Ball (1 piece) goes to Sis Intan Maria + MU Fridge Magnet :-)


Consolation prizes for Sis Norra (London FM), Sis Chees Yana (Edinburgh FM), Mama_Umar_Maryam (London FM), Sis Vee (Edinburgh FM) and Sis Blue Rose(London FM).

Thank You for your supports and you guys AWESOME!


Footnote : Please Sis Norra and Sis Blue Rose email/sms/FB me to get your real identity :-)

Tuesday, 3 April 2012

10 Giveaway Souvenirs from UK n Paris

Assalam readers...

Aha...my GA Activity is back!!!! This time , 10 souvenirs from UK and Paris will be yours.
As simple as ABC: be my followers, send comment/s in this entry and WIN! 

Due date for this GA will be 10th April 2012 (Tuesday). Be the last person... ooh.. NO-NO-NO ....1st person to comment and get MYSTERY GIFT ;-).

Before you look at what will you get, enjoy short VC from me.

video

Okay.. here are the gifts ;-)

Grand Prize - Edinburgh T Shirt (Suitable for kids 4-6 yrs old)

Manchester United Fridge Magnet

2 London Fridge Magnets

2 Edinburgh Note Book Fridge Magnets

2 Scotland Metal Wrist Bands

2 Multipurpose Paris Keyrings

Footnote : Finding time to download necessary application for my new Ipad3 in d house...another high satisfaction product worth buying ;-)

Tuesday, 20 March 2012

Wahai anak...

Assalamualaikum...

Hari ini sudah 20.03.2012. Hampir tamat suku pertama tahun 2012. Baru-baru ini, saya, Adam dan Aya telah dijangkiti penyakit Hand, Foot and Mouth Diseases (HFMD). Kami antara penyumbang statistik penyakit ini dalam Malaysia. Saat anak-anak dilanda penyakit, betapa susahnya hati saya. Rasa ingin diambil setiap rasa sakit itu dan biarlah mama yang seorang saja yang tanggung. Minggu lalu juga Malaysia digemparkan dengan kes Dirang. Hari ini pula, gambar gadis berumur 15 tahun memenuhi status FB ramai kawan-kawan. Gadis yang sangat cantik paras rupanya telah diculik. Ya Allah... begitu kejam dunia sekarang ini. Manusia sudah hilang kewarasan aqal. Saat melihat anak anak saya merengek dan begitu mengharapkan saya bersama mereka saat mereka sakit, air mata saya berlinangan.

"Ya ALLAH, kurniakan kesihatan dan umur yang panjang bagi diriku dan semua sahabat-sahabat ku yang bakal dan sudah bergelar ibu. Berikan kami ruang dan peluang untuk menyusukan, membesarkan dan mendidik anak-anak kami menjadi khalifah yang bertaqwa di bumi MU. Sesungguhnya anak-anak ini sangat memerlukan ibu mereka di sisi... amin Ya Rabbal a'lamin....."

Saya akan terus dan sentiasa berdoa kepada Allah agar saya, sahabat-sahabat dan para anak semua sihat, sempurna untuk terus beribadah kepada Allah setiap hari , menikmati keindahan kehidupan yang dicipta oleh Allah...

Notakaki : Semoga Teacher Amy sihat.... rindu Teacher Amy....semoga Siti Nur Fatihah ditemui dalam keadaan selamat dan sempurna sifat.... aminnn....

Monday, 5 March 2012

4 Giveaway Souvenir from Brunei!!!!!

Salam 1 Malaysia!

Alhamdulillah....

Last Friday and Saturday me, my ADAMAYA, my beloved Abah and his wife, Nenek Mas and Aunty Sarah have been safely arrived in Brunei. This is my second time to Brunei in my life. 1st time, after my engagement in year 2007. Same Brunei.... so peace... no war... same charming Sis Amal Hope and adorable Halimatul HM. Thank You very much for your guys hospitality and generousity. May Allah grant both of you and the whole of your family with His Barakah, larger Rezeki and good health now and forever...aminnn....

Okay ----> kembali ke dunia realiti :-) ------> my 2nd GA Activity!!!

(Direct copy - paste from my 1st GA Activity)

Pertama, dengan tiada paksaan, jadilah follower rozailin-rahman.blogspot.com! Dengan menjadi pengikut blog saya, anda layak untuk mendapatkan souvenir-souvenir menarik dari negara-negara yang telah dan akan saya jelajahi.

Kedua, untuk menjadi pemilik souvenir, hanya perlu meninggalkan komen yang menarik, tertarik dan d'bomb! pada entri yang bertajuk GA Souvenir from ............ Pemenang akan dipilih mengikut kreativiti dan komen yang memberangsangkan (keputusan owner blog adalah muktamad - kalau anda tidak berjaya kali ini, cuba lagi dan lagi dan lagi.... NEVER GIVE UP!).

Tarikh tutup penyertaan untuk 2nd GA Activity ialah pada 19 Mac 2012 (Isnin). Selamat meng'komen'!

1) As per mention, it is a luggage card - can write your name, address, phone number at the back and clip at your bag... so sweet..

2) A colourful mug for your collection 3) A 'giant' ball pen - unique loh ;-)

4) A must Giveaway is the Fridge Magnet
Footnote : Just bought Fridge Magnet from photomagnet. Copy n paste http://www.ilovediscounts.my/invitation/?i=rozailin  to know details. Enjoice ;-)

Thursday, 1 March 2012

Short Holiday...

Assalam readers..

We will be away to visit my BEST FRIEND FOREVER for few days... May Allah grant a safe journey to Olin, ADAMAYA, Pak Man, His Wife, Nenek Mas and Aunty Sarah.


Footnote : Wait for my 2nd GA...will keep in touch with my 1st GA Winner (double surprise perhaps yah ;-))

Friday, 17 February 2012

Air Asia BIG Sale vs Legoland Malaysia!

Salam readers!

Very fine morning...alhamdulillah...

I just had a conversation with one of my BBM (Best Blog Mate), sis Intanmaria and we have decided to buy entrance tickets to Legoland Malaysia instead of buying Air Asia Big Sale plane tickets. Guys, it really worth buying the annual pass. We can enter the Land everyday for the whole 2013! The biggest in ASIA, infact, the only ONE in ASIA too... the other 5 are at Belgium, England, California, Florida and Denmark. Should proud hah!

I will celebrate my hubby's birthday, my birthday, Adam's birthday, Aya's birthday, my anniversary, what ever day, in fact Hari Raya Day...there... Whenever free, I will go there and have fun... UNTIL VOMIT... hihihiihih....

Limited time only -----> http://www.legoland.com.my/News/Annual-Pass/

Will be open end of 2012 in Nusajaya


 Footnote : Will be warm up with 1 out of 5 Legoland Discovery Centers in the world next month, insya Allah....

Saturday, 11 February 2012

3 Series and Alimkids Playgroup

Salam to my followers and readers,

110282 to 110212 = 30 yrs old!

Happy birthday to me. May Allah bless Olin. May Allah grant Olin with all His Barakah. May Allah reward Olin with all success world and hereafter. May Olin live and die in Iman and Islam.... amiiinnnnn...

At this moments, I really thank to Allah for giving me opportunities to be what am I today. All His rezeki, all His tests and all my journey written by Him were PERFECT and nothing but His promises were and always the best! May all these lead me to be better Muslimah..insya Allah.

Thank you to all who wish me today. May you all also being granted with His barakah all the times. One thing that cheer me up today is bringing my son, Adam to his new playgroup. With new teacher and new environment. How we miss our beloved Teacher Amy when we start the Doa session today. In fact, I am crying while I'm writing this part teacher.

"Ya Allah, Ya Rabbi, Ya Mulk.... terimalah doa kami dan anak-anak kami. Kau kurniakan lah kesihatan dan kesempurnaan buat Teacher Amira Amy. Sesungguhnya Engkau Maha pengampun dan Maha mendengar. Dengarlah rintihan anak-anak kami Ya Allah... kami sangat-sangat sayangkan Teacher Amy....aminnn Ya Rabbal A'lamin...."




Adam with Teacher Farra , try to adapt new things

Happy Bday Mama Adam - from Teacher Farra
Footnote : Bagaikan Puteri, kisah khayalan, yang hidupnya suci dan sempurna... tapi sayang... hanya lah impian.....bulan tak bisa tumbuh di taman dan bila mentari datang, pulang lah segala kenyataan.....

Wednesday, 1 February 2012

Maid owhh Maid.....

Salam Hari Wilayah...

Selamat bercuti warga Kay Ell... herm... pagi ni rasa macam tak berapa nak ceria... semalam bawa maid untuk buat permit. Tapi sebab visit pass dah lepas kena hantar dia balek dulu, baru masuk balek. Herm... maid ni kalau dah balek, jarang nak balek sini semula.

Ini kali ke-5 aku amik maid dalam masa 2 tahun. Ada yang bagus, tak boleh nak kerja sini sebab nak kena jaga cucu. Dapat yang tua, cakap pandai, kerja ikut suka saja. Dapat yang muda, haih....nak tido saja. Yang ke-4 hari tu, okay lah, anak-anak pun suka, tapi anak dia sakit di Indonesia. Ya  aku hantar balek. Ni yang ke-5.

Dah bincang-bincang dengan En Hubby dan Hj Daddy, minta agen yang bawak maid ni masuk buatkan permit. Of course derang ada contact. Tapi, kena lah bayar extra lagi. Herm...macam mana nak buat, dah begitu lah percaturan dunia. Boleh je gamble tak buat permit, tapi kalau kena tangkap, hah dengan aku sekali ke 'dalam'. Apa nak jadik??????


Nota kaki : Hari ni last day kena resubmit paper untuk publish journal. Herm.....demam.....

Monday, 23 January 2012

Congratulations to my 1st GA Winners ;-)

Assalamualaikum readers,

Alhamdulillah, my 1st GA Activity has been successfully done. I'm glad to announce the winners ;-)

1st place goes to Mama_Umar_Maryam

2nd place is Mama_Ecah_Anish

3rd place is for my beloved BFF, Miss Ruzawati

3 Consolation Prizes will be given to Ma2ul, Hidayah and Fizanur.

Thank You guys for all your supports and spirits. I will contact you via email/phone/FB. May our friendship lasting forever, insya Allah.

Footnote : Due to ADAMAYA's unhealthy condition last 2 days, the trip to Singapore has been cancelled. Perhaps, next time!

Saturday, 14 January 2012

15 Giveaway Souvenir from Italy and France!!!!!!

Assalamualaikum followers and 'future' followers ;-)

Sedang saya mencari-cari ilham ke mana ingin dihantar Adam Iman bagi meningkatkan mutu komunikasinya, muncul pula ilham lain di minda. Bermula dari hari ini, saya akan melancarkan GA Activity untuk menarik kawan-kawan melayari dan berkongsi ilmu di blog saya. Caranya mudah saja.

Pertama, dengan tiada paksaan, jadilah follower rozailin-rahman.blogspot.com! Dengan menjadi pengikut blog saya, anda layak untuk mendapatkan souvenir-souvenir menarik dari negara-negara yang telah dan akan saya jelajahi.

Kedua, untuk menjadi pemilik souvenir, hanya perlu meninggalkan komen yang menarik, tertarik dan d'bomb! pada entri yang bertajuk GA Souvenir from ............ Pemenang akan dipilih mengikut kreativiti dan komen yang memberangsangkan (keputusan owner blog adalah muktamad - kalau anda tidak berjaya kali ini, cuba lagi dan lagi dan lagi.... NEVER GIVE UP!). Untuk kali pertama ini, bersempena percutian saya dan keluarga dan mertua bulan lalu, souvenir yang akan dihadiahkan ialah dari Italy dan France ;-).

So, what are you waiting for!. This time is from Italy and Nice, France. 2nd GA Activity  will be from Singapore (after 22nd January 2012). Followed by 3rd GA Activity from Brunei (after 3rd March 2012) and 4th GA Activity will be from UK&Paris (after 1st April 2012)!

Tarikh tutup penyertaan untuk "GA Activity from Italy and France" adalah 21 Januari 2012 (Sabtu). Pemenang akan dihubungi oleh saya sendiri untuk mendapatkan souvenir-souvenir.

Kid Christmas Socks souvenir worth EURO 4.99 each. Bought OTW to Milan (valid for 2 winners)

Fragonard Parfume 2ml worth EURO 3.00 each. Bought at Fragonard Parfumer Factory. Made in France (valid for 10 winners)

Ponte Vechio Keychain worth EURO 6.99 each. Bought at Ponte Vechio, Firenzia. (valid for 2 winners)

Grand Prize! Tshirt from Valencia worth EURO 10.00. Suitable for kid aged 2-3 yrs old. (The best ONE get it)       
Footnote : Please write your full name and email in the comments so I can communicate directly with you if you're the WINNER. All the BOMB!