Believe in destiny!

Monday, 15 July 2013

Resipi Puding Roti Bakar bersama Sos Vanilla

Assalam pembaca,

Alhamdulillah, ada rezeki lebih sedikit, saya dapat membeli 'oven' comeyy-comeyy harga RM70 (offer dari Giant). Hari ini perasmiannya saya buat "puding roti bakar bersama sos vanilla"

Taraaaaa.....

Fresh dalam Oven

Dulang Love - Without 'Badam' for kiddos

Dulang Rectangular - With 'Badam' for adults

Sos Vanilla

Mari kita kongsi resipi yang telah saya 'improvised' untuk hidangan 3 dewasa 2 kanak-kanak :-

Puding Roti :-

6 keping roti Gardenia Butterscoth
500 ml fresh milk
Sedikit gula (ikut citarasa)
Secubit garam
1 biji telur
Sedikit badam

Panaskan 'oven' ke suhu 170 darjah

Cara-cara :-
1. Sangaikan badam di dalam kuali dengan api yang paling kecil kemudian simpan dalam tupperware
2. Koyak-koyakkan roti
3. Masukkan dalam bekas
4. Masukkan fresh milk dan kacau perlahan-lahan
5. Masukkan gula dan garam kacau perlahan-lahan
6. Masukkan telur dan kacau perlahan-lahan
7. Masukkan semua adunan ke dalam loyang
8. Taburkan badam secara rawak di atas adunan yang telah dimasukkan ke dalam loyang
9. Bakar pada suhu 170 darjah dan anggaran masa 40-50 minit

Sos Vanilla :-
450 ml fresh milk
50 ml susu tin cair
3 sudu gula
Sedikit esen vanilla
1 sudu tepung kastard
Sedikit air panas

Cara-cara :-
1. Tuangkan fresh milk ke dalam periuk
2. Masukkan susu cair
3. Masukkan gula
4. Tunggu hingga mendidih
5. Di dalam satu bekas lain, masukkan tepung kastard dengan air panas, gaul hingga rata
6. Setelah bahan dalam periuk mendidih, matikan api
7. Masukkan esen vanilla
8. Masukkan tepung kstard yang telah dicairkan dalam air panas tadi
9. Kacau perlahan lahan
10. Tunggu hingga sejuk
11. Masukkan dalam peti ais

Nanti, potong bahagian puding roti, kemudian sira kan sos vanilla ke atasnya. Tiada gambar sebab posting ni dibuat sebelum waktu berbuka... kalau dah potong kena terus makan :-D.

Semoga ilmu yang disampaikan memberi manfaat pada pembaca di luar sana.

Notakaki : Homestay Teratak-Kecil-Adamaya di Bandar Seri Putra fully booked till July 2014. Thank You Allah....


No comments:

Post a Comment